La diversitat serà el protagonista del Festival Dia de Brasil a Barcelona

Gustavo Franco

Barcelona. Un dels esdeveniments que millor representa el caràcter cosmopolita de Barcelona, ​​celebra el proper 8 de setembre la seva XI edició al Poble Espanyol, on espera acollir 7.000 persones al voltant de la música, la dansa, la literatura i la gastronomia de Brasil. A més, porta la millor cinematografia del país sud-americà per sisè any consecutiu, a les pantalles de Cinemes Girona del 12 al 15 de setembre de el 2019.

El 11è Dia del Brasil és un homenatge a la seva diversitat cultural. La particularitat de les seves cinc regions, amb gèneres musicals molt propis, així com una gastronomia mestissa, la diversitat de gènere de la vibrant realitat brasilera, el setè art creat per quatre dones directores, els escriptors que celebren la brasileidad, tot això, podrà ser apreciat en l’esdeveniment.

Un cartell musical de primera L’artista multidisciplinari Filipe Catto serà el responsable del primer concert, per trencar amb els estereotips sobre la música brasilera. És un reconegut defensor del col·lectiu .

LGTBI brasiler, que a través del seu art, exerceix un activisme polític. El seu últim disc gravat en estudi, ‘O nascimento de Vênus’, és un treball sobre el seu imaginari queer, que tracta dels somnis d’un noi gai que va créixer pensant en princeses Disney.

Abans de la seva presentació a Barcelona, ​​Catto estarà a FNAC Arenas (Gran Via de les Corts Catalanes, 373) el dissabte 7 de setembre a les 19:00, per compartir amb els seus fans i representants del col·lectiu LGTBI. Entre els assistents confirmats, es troben Eugeni Rodríguez, de l’Observatori Contra l’Homofòbia; Cassio Pau, de l’Àmbit LGTBI del sindicat Comissions Obreres; Rodrigo Araneda Villasante, de l’Associació Catalana per a la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants; Maria Dantas, diputada d’Esquerra Republicana de Catalunya. La tertúlia i posterior acústic de les últimes cançons de Catto serà d’entrada gratuïta.

Entre els artistes vinguts des de Brasil, es troba també Paula Lima, ambaixadora de la samba tradicional en la seva versió més moderna, amb influències de jazz, funk i soul. Lima a més ha estat jurat en la 3ra i 4ta temporades de ‘Ídols’, la versió brasilera del programa de televisió American Idol. També és coneguda per la seva incursió en el teatre. Lima va interpretar el personatge de Grizabella, en la versió brasilera del musical Cats, amb el qual va posar a prova el seu talent per al cant.

Carlos Augusto Rodrigues de Brito, o simplement Ninha, va ser descobert pel popular Carlinhos Brown. Com a líder absolut del grup Timbalada, Ninha es va presentar en tot el territori nacional i diversos països portant la ‘axé music’ i la cultura de l’estat de Bahia. El disc debut d’Timbalada el 1993, va ser descrit per la Revista Billboard com «el millor CD produït a Amèrica Llatina». Actualment Ninha està al capdavant de la Banda Trem, una proposta de ritmes bahians, africans i llatinoamericans, que serà l’abanderat de la música de Salvador de Bahia al festival.

Gerlane Lops, artista amb més de 27 anys de carrera, s’inspira en ritmes que passen per noms de la música brasilera com Clementina de Jesús, Clara Nunes, Ivone de Lara i tantes altres. En 2019 va ser la gran homenatjada del Carnaval de Recife, la seva ciutat natal, per la seva contribució al gènere de la samba a la capital de l’estat de Pernambuco.

Quant als brasilers residents a Barcelona, ​​estarà Lari Antunes, que es nodreix de la Música Popular Brasilera (MPB) però que avui ofereix les seves pròpies composicions en anglès i en castellà. DJ Golf de Guinea és un reconegut investigador de sons pel continent africà i americà, corista del mestre de música africana Baltasar Nsue (Bessoso), és DJ resident a Metric Market i Palo Alto Market. Finalment, DJ Casa de Guerra, va actuar el 2017 i 2018 al Festival del Dia del Brasil al costat de Waldemar Ramos amb el projecte Multimèdia Massafera Sound System.

Una cultura en moviment

L’Escola de Samba Unidos de Barcelona és una actuació que no pot faltar cada any al Dia de Brasil. Liderada per la ballarina Sarah Pallares, formada en Dansa per la Universidade da Cidade, de Rio de Janeiro, ha participat en importants festivals de dansa, congressos i competicions de ball a tot el món. Els seguicis tradicionals del Baque de Maracatu Mandacaru, demostraran com Brasil colonial coronava als líders de les comunitats d’esclaus africans, en una cerimònia que combina dansa, música, cant i vestidors.

També amb arrels en la història colonial, l’agrupació Cordão de Ouro farà una exhibició de Capoeira i Maculelê, una particular forma d’art marcial creada per les comunitats africanes per conquerir la seva llibertat davant el domini portuguès. La percussió serà la protagonista de l’actuació de Brincadeira, que des de 2004 ha evolucionat a partir de les trobades al Parc de la Ciutadella de Barcelona, ​​fins a esdevenir una de les companyies de percussió més reconegudes a Europa.

La mirada dels escriptors

Les lletres seran part del festival per explicar la relació entre el Brasil i Catalunya. Els escriptors catalans Francesc Escribano (Vilanova i la Geltrú, 1958) i Salvador Cases (Santa Coloma de Farners, 1953), compartiran una tertúlia amb Flávio Carvalho, sociòleg i ex-consultor de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM). La trobada literari serà el divendres 6 de setembre, a FNAC Arenas, a les 19:00.

Escribano comentarà la seva obra ‘Descalç sobre la terra vermella’ (1999), sobre la vida de Pere Casaldàliga, el religiós de Balsareny (Barcelona) que va arribar a l’any 1968 al Brasil amb una missió evangelitzadora, però també amb un marcat compromís social. Casas, per la seva banda, contribueix amb la seva obra de ficció ‘Samba per a un difunt’. En aquesta novel·la negra, l’autor descriu el São Paulo de la dècada de 1960, tot i mai haver visitat aquesta ciutat, però motivat per la seva fascinació per la música bossa nova.

Les brasileres en la cinematografia 

El festival s’estendrà la setmana següent, del 12 al 15 de setembre, amb la 6a Mostra de Cinema Dia del Brasil, que tindrà lloc als Cinemes Girona i projectarà un film, cada dia, sempre a les 20h. Amb la curadoria d’Ana Rosa Marques, les pel·lícules dirigides per dones, representen la millor producció inèdita cinematogràfica brasilera actual. Les obres seleccionades per a aquesta mostra porten les problemàtiques actuals del Brasil i les memòries de temps o situacions difícils que tornen al present.

En obres com Els silencis, de Beatriz Seigner (ficció, 2018, 90′, VOE), es descobreix la difícil realitat de les dones en el conflicte armat colombià, que emigren fins a terres de Brasil, en què els protagonistes d’aquesta història arriben a una petita illa al mig de l’Amazònia. La família viu turmentada pels fantasmes que l’habiten, en aquest llargmetratge que es projectarà el dia dijous 12 de setembre.

En Deslembro, de Flavia Castro, (ficció, 2018, 96′, VOSE), l’adolescent Joana alimenta la seva ànima amb literatura i rock. El 1979, quan es proclama l’amnistia al Brasil, ella viu amb la seva família a París. D’un dia per l’altre i en contra de la seva voluntat, Joana torna al país d’origen, del que amb prou feines recorda res. L’obra es podrà veure el divendres 13 de setembre.

Dissabte 14, un thriller que mostra el conflicte entre una psicoanalista portuguesa, Camila, que realitza a la universitat de Río un estudi sobre la violència al Brasil, i Glòria, el seu pacient, és la trama de Praça París (ficció, 2017, 110′, VOSE), de Lucía Murat.

La mostra conclou el diumenge 15, amb Espero Tua (Re)volta, d’Eliza Capai (documental, 2019, 93′, VOSE), que acompanya les lluites estudiantils des de les marxes de 2013 fins a la victòria del president Jair Bolsonaro en 2018. Inspirada pel llenguatge del propi moviment, la pel·lícula és conduïda per la locució de tres estudiants, representants dels eixos centrals de la lluita.

La gastronomia mestissa   

Quant a la gastronomia brasilera, el resultat de la trobada de les cultures europea, africana i indígena, estarà representada per deu emblemàtics restaurants de Barcelona. El dia 8 de setembre al Poble Espanyol, plats de ‘caruru’, ‘picanha’ de carn, gelats de ‘ACAI’, tapioca salat, entre altres delícies, seran el contrapunt de sabor del Festival Dia del Brasil.