Exteriors i Idescat col·laboraran per a mesurar l’acompliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a Catalunya

Barcelona .- El Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, mitjançant el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) han signat un conveni per definir un marc d’indicadors estadístics per fer el seguiment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 a Catalunya.

En el moment d’aprovar l’Agenda 2030, el full de ruta global per al desenvolupament sostenible del planeta, les Nacions Unides van establir que caldria fer un seguiment i avaluació de les fites que s’hi estableixen, utilitzant un conjunt d’indicadors mundials que es complementessin amb indicadors regionals i nacionals. Amb aquest objectiu es va acordar el marc global d’indicadors de l’Agenda 2030, amb 232 indicadors.

L’agència estadística europea (Eurostat) és l’encarregada de fer el seguiment dels progressos en l’assoliment dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) a la Unió Europea. Des de l’Eurostat es coordina el desenvolupament d’un sistema d’indicadors per a l’àmbit europeu, que s’actualitza i millora cada any a través d’un ampli procés participatiu. Actualment disposa de 99 indicadors.   

Prenent com a referència els indicadors de l’Eurostat, el CADS i l’IDESCAT treballen junts per disposar d’un marc d’indicadors estadístics per poder fer el seguiment de l’assoliment dels ODS a Catalunya, i comparar-ne l’evolució a escala europea.

En el conveni signat aquesta setmana, l’Idescat es compromet a aportar el seu coneixement estadístic i garantir que el projecte compleixi amb els estàndards de qualitat i solidesa que requereix l’estadística oficial. Per la seva banda, el CADS aportarà el seu coneixement sobre els ODS, i coordinarà les demandes d’informació estadística al conjunt de Departaments de la Generalitat, tots ells col·laboradors directes del projecte.

L’elaboració d’aquest sistema integrat d’indicadors complementarà el Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030, un text que ja ha estat consensuat entre tots els departaments i que és a punt de ser aprovat pel Govern.

Deja una respuesta