Cuba.- La UE acorda iniciar una nova etapa en la seva relació amb Cuba

 

Bookmark and Share

Els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea han aprovat aquest dilluns les condicions per negociar amb el règim cubà un acord sobre diàleg polític i cooperació que permeti normalitzar les relacions amb Cuba i "encoratjar" reformes democràtiques i modernització a l'illa, segons han informat fonts diplomàtiques.

redaccion@elperiodicolatino.cat

La Habana.- Els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea han aprovat aquest dilluns les condicions per negociar amb el règim cubà un acord sobre diàleg polític i cooperació que permeti normalitzar les relacions amb Cuba i "encoratjar" reformes democràtiques i modernització a l'illa, segons han informat fonts diplomàtiques.

   La decisió l'han secundat sense discussió els caps de les diplomàcies europees, després que les directrius d'aquest mandat negociador hagin estat perfilades durant mesos en discussions a nivell d'experts, fins a superar les reserves de països que, com Alemanya i Suècia, tenien dubtes sobre donar aquest pas.

   Una vegada que l'Alta Representant de Política Exterior de la UE, Catherine Ashton, ha rebut llum verda dels vint-i-vuit, correspon als seus serveis d'acció exterior europeus iniciar els contactes amb les autoritats cubanes i iniciar el diàleg.

   Es tracta d'un gir rellevant en les relacions bilaterals perquè es pretén reemplaçar la Posició Comuna que la UE va adoptar el 1996 --a instàncies del govern espanyol de José María Aznar--, però no suposarà a la pràctica un canvi substancial dins la política europea cap a l'illa, segons han explicat fonts europees.

   Cuba rebutja de pla la Posició Comuna, que condiciona les relacions bilaterals a progressos democràtics a l'illa, perquè ha estat una mesura unilateral de la UE, però el bloc europeu ja ha advertit que només preveu la seva eliminació si s'aconsegueix concloure aquest acord i després d'una decisió unànime dels vint-i-vuit.

   L'objectiu del futur pacte és crear un "marc sòlid, estable i predictible" entre les dues parts, el que permetria a la UE "animar a que hi hagi un major respecte dels drets humans" i "donar suport als canvis i reformes" iniciats pel règim de Raúl Castro. Les reformes democràtiques "no es poden comprar", adverteix un alt funcionari europeu, però sí "acompanyar".

   El conveni s'assentarà sobre el diàleg polític i la cooperació, però deixarà fora un tercer pilar habitualment present en aquest tipus d'acords, el comercial. "La idea d'un acord de lliure comerç no ha entrat dins les converses", indiquen fonts diplomàtiques, tot i que sí que s'espera que la normalització de les relacions potenciï les inversions europees en àrees amb potencial com l'agricultura i el turisme.

   Cuba, a més, perd aquest any els avantatges que gaudia per pertànyer al sistema de preferències aranzelàries de la Unió Europea (SGP), que, en el nou període pressupostari, ha deixat fora a països amb major renda mitjana. Tot i això, la Unió Europea sí que preveu "mantenir el mateix nivell" d'ajuda en cooperació que ha tingut des del 2008, quan van reprendre aquesta via de suport amb l'illa, i que s'eleva a 86 milions d'euros en el període 2008-2013.EUROPA PRESS

 

 

 

 


     

Somos un grupo de noticias fundado en 2006 que informa a la comunidad latina en España y Europa, producimos contenidos para todos nuestros medios. Oficinas en Barcelona c/Nou de Sant Francesc 15 - 08002, Barcelona,España. Teléfonos:(0034) 657897268,(0034)722778085,Fax (0034) 933179866 - grupo@elperiodicolatino.com.es

Nota legal: Todas las opiniones expresadas en los artículos y videos del Grupo El Periódico Latino pertenecen única y exclusivamente a los entrevistados y no reflejan en ningún momento la opinión de este periódico, ni del Grupo El Periódico Latino

© Copyright 2006-2015 -El Periódico Latino.com.es-Editado y publicado por la Asociación El Periódico Latino de España CIF:G65214066 Adscrita a la Federación Latina de Medios de Comunicación de España.


FEDELATINA
© Copyright 2006-2015

webmaster@elperiodicolatino.com.es